Здраве след 60

Съединение в женския женшен може да помогне в борбата срещу остеопорозата

Учени от Китай са идентифицирали, синтезирали и изследвали съединение в женския женшен (Angelica sinensis), известен още като Донг Куай, което може да се използва в борбата срещу остеопорозата, пише изданието “Сентръл сайънс” на Американското химическо дружество.

Постоянно увеличаващата се продължителност на живота в света превръща лечението на остеопорозата, която засяга възрастните хора, в един от приоритетите на медицинската наука. Заболяването може да прогресира и да доведе до тежка инвалидност вследствие на фрактури на бедрената шийка или гръбначния стълб.

Въпреки че съществуват редица лекарства за лечение на това метаболитно заболяване на костите, те са доста скъпи и имат редица противопоказания и странични ефекти.

В търсене на алтернативни методи за лечение учени от Китай са се насочили към женския женшен, който отдавна се използва в традиционната китайска медицина за лечение на остеопорозата.

Специалистите са изолирали две нови активни съединения, наречени фалкаринфталиди А и В, които преди това не са били откривани в това растение. Едното от тях – фалкаринфталид А, и неговите прекурсори потискат активността на остеокластите – клетки, които играят основна роля в разрушаването на костите. Въпросното веществото блокира ключови молекулярни пътища за образуването на остеокласти.

Учените не само са идентифицирали съединението, но и са успели да го възпроизведат напълно в лаборатория. Те са получили количества, достатъчни за биологични тестове, и за да проверяват действието му върху остеокластите.

Изследователите смятат, че откритието им предоставя нови възможности за разработване на лечение за остеопорозата, която по данни на Световната здравна организация (СЗО) заема четвърто място в света сред всички причини за инвалидност и смъртност след сърдечносъдовите заболявания, рака и диабета.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *