Времето

Остава дъждовно и студено, от събота повече слънце и постепенно затопляне

В петък времето ще бъде облачно. Преди обяд в Предбалкана все още ще превалява дъжд, а по високите места сняг.

Ще духа слаб до умерен вятър от север. През деня температурите няма да се повишат съществено и максималните ще са между 6 и 8 гр., в Предбалкана с 1-2 градуса по-ниски. Минималните температури ще бъдат между 2 и 4 гр. За В. Търново минималната ще бъде около 3 гр. За В. Търново максималната температура ще бъде около 6 гр. Атмосферното налягане ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина времето ще остане облачно и мъгливо. До обяд все още ще има валежи от сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 1 гр., а на 2000 м ще е около -4.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.2 гр. през 1975 г., най-ниската измерена минимална температура е -14.4 гр. през 1987 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 42 минути и ще залезе в 18 часа и 15 минути. Фаза на Луната: два дни преди новолуние.

В събота сутринта на места ще се образува мъгла, която с напредването на деня бързо ще се разсее и през деня ще преобладава слънчево време.

Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще бъдат около и малко под 0. Максималните ще бъдат между 10 и 12 гр.

В неделя облачността ще е променлива. Вятърът ще бъде слаб до умерен от югоизток-юг. Минималните температури ще останат ниски, а максималните ще се повишат с 2-3 градуса.

В понеделник ще преобладава облачно време, но валежи не се очакват. Вятърът ще се усили и ще бъде умерен, в Предбалкана до силен от югозапад-юг и чувствително ще повиши температурите. Минималните ще бъдат между 6 и 8 гр. Максималните ще са между 16 и 18 гр. През нощта срещу вторник вятърът още ще се усили и ще завали дъжд. Във вторник ще бъде облачно и дъждовно. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен от югозапад с временно усилване и рязка смяна на посоката по конвективна облачност. Температурите ще останат високи. В сряда и четвъртък времето ще бъде предимно облачно. Ще има и превалявания от дъжд. Максималните температури ще се понижат с 5-6 градуса.

Над западните и централни части на Стара планина в събота и неделя ще преобладава облачно време с временно намаление на облачността.

Преди обяд върховете ще бъдат в мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 7 гр., а на 2000 м ще е около -1. В понеделник времето ще бъде облачно. Вечерта се очаква да завали в западния дял. Вятърът ще се усили и ще бъде силен, а по високите и открити части до бурен от югозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 10 гр., а на 2000 м ще е около 5 гр. Във вторник и сряда над планините времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, а над 1800 м от сняг. Ватърът ще остане силен, но постепенно ще се преориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат. В четвъртък валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *