60 Плюс БорбаБГТворецът в мен

Да си учител в днешно време…

Без да искам, съм вътре. То нали занете, че българите разбират от всичко. И за футбола, и за училище, и за политика, и за…Даскалите били лоши, пиели с учениците, играели с тях, учели ги на лоши работи…

Жена ми беше учител в средния курс, ама за деца изпаднали от всякакъв вид класации. Най-добрите отиват в математическите гимназии, механотехникуми, строителни техникуми. Накрая остават тройкаджиите, децата, на които е писана тройка вместо двойка.

Комшията, властник от онова време, отишъл при класната на сина си и ѝ казал, че към неговото дете тя трябвало да има специално отношение. Като страничен човек си задавам въпроса: – Тази жена влиза днес в четири паралелки от по тридесет ученика. Колко специални отношения трябва да има тя при сто и двадесет човека.

Казах ви по-горе, че жена ми беше учителка в училище с изпаднали от всякакви класации деца. На нея и на учителката по математика им беше забранено да изнасят писмени работи извън училище, но моята веднъж донесе вкъщи и ми даде да проверявам. Още на първата работа се отказах, защото момчето беше допуснало две грешки в заглавието на темата, която е била написана на черната дъска, а самата тема беше развита на една страница в някакъв разлят шрифт.

В по-късни години излезе мода да бъдат изпращани ученици и ученички да изкарат високи дипломи в такива непристижни училища.

Дъщерята на един големец била от тези, дето трябвало да вземе висока диплома. Жена ми постоянно споделяше с мен: – Да му пишеш пет, ама да отговори за четири, ама то не знае и за тройка. Нали всички деца виждат и чуват…На тях какво да кажа? Как и на тях да напиша?…

Мълчах известно време и рекох: – Все едно че пълниш каца с вода, но без дъно. Утре това момиче ще запише някакъв университет и ще го изкара. В България университети колкото щеш. После ще бъде назначено на добра работа, ще управлява кадърни хора. А самото то не става за нищо и вместо прогрес, ще сее хаос.

Некадърниците мразят кадърните, защото някой може да оцени некадрността и мястото им да изстине. Обръжението на  некадърника трябва да бъде от неможещи мазници.

Лятос жена ми се върна и каза, че трябва да черпи. Въпросното момиче кандидатствало Българска филология и бил скъсано. Попаднала на тази, която му проверявала работата. Проверяващата и казала: – Нямаше ли кой да му каже на това момиче да не си пъха главата, дето пръстът му не става?

Да, ама тя не знае, че баща му е с потекло….

Панайот Стоянов,

Велико Търново

Пенсиониран авиотехник събира живота си в разкази за полети, страх и съдбовни приятелства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *