Здраве след 60

С какво се хранят столетниците от т.н. “сини зони” по света

В случай че искате да живеете по-дълго, трябва да сте особено внимателни с какво се храните.

Авторът Дан Бютнер отделя 20 години от живота си, за да проучва здравословните навици на столетниците в т. нар. от него „сини зони“, в които хората живеят по-дълго от всички останали.

Според наблюденията му, сините зони по света са Окинава (Япония), Сардиния (Италия), полуостров Никоя (Коста Рика), остров Икария (Гърция) и Лома Линда (Калифорния, САЩ). Изследването му покрива различни фактори, включително диетата.

С какво и кога обаче се храни Бютнер?

Хранене два пъти дневно

Голяма част от столетниците, които авторът проучва, се хранят само по два пъти на ден. Те приемат калориите си в рамките на 10-12-часов прозорец. Ето защо Бютнер се храни за първи път в 11 часа, след което второто му хапване е около 19 часа.

Бобови храни за закуска и вечеря

В рамките на своето проучване той открива, че столетниците ядат бобови храни ежедневно, което удължава живота им с около четири години. „Започвам деня си с три бобови храни и пет вида зеленчуци“, казва Бютнер.

Чести излизания

Излизането по заведения и ресторанти не коренспондира с начина на живот на столетниците, но Бютнер знае, че това е част от неговия начин на живот.

Когато е навън, той се опитва да се храни с картофи, спанак или боб. Той също така обожава индийските ресторанти, където открива доста от любимите си храни, като тофу и нахут.

 

Без месо

„Почти не ям месо“, казва още той и допълва, че хората от сините зони също рядко се хранят с животински продукти.

Средният американец изяжса около 100 кг месо на година, докато хората от сините зони консумират доста по-малко – около 9 кг на година. „Мисля, че в диетата на столетниците има място за месо веднъж седмично“, казва изследователят./Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *