АктуалноНовини

От Съюза на военноинвалидите настояха за увеличение на пенсиите

В навечерието на 109 -ата си годишнина Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите отново настоя за законодателни промени и увеличение на пенсиите  на военноинвалидите.

„Към момента военноинвалидите и военнопострадалите в България са общо 3481 души, като военноинвалидите са 1870 души, а военнопострадалите – 1 611 души”, каза председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите мл. лейтенант о.з. инж. Петър Велчев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София.

От тези 1870 души 250 са с намалена работоспособност над 90 %, от които 175 души са първа група с чужда помощ, от 71 до 90 % са 627, от 50 до 70, 99  % са 984 души, а в графата непосочена група инвалидност има 4 души, уточни Петър Велчев.

„За всички тези хора разходът, който държавата прави тях за 2023 г., размерът на пенсиите и добавките, които са получавали военноинвалидите, е 15  581 747 лева“, каза още Велчев.

Размерът на военноинвалидните пенсии към момента е 318, 14 лв. за намалена работоспособност от 50 до 70, 99 %; 387, 30 лв. за намалена работоспособност от 71 до 90 процента; и 414, 96 лв. за намалена работоспособност с над 90 %“, поясни Петър Велчев.

Прагът на бедността е 526 лева, но единствените, които се доближават до прага на бедността, са тези 250 души, които са в най-тежко състояние, каза още Петър Велчев. Според Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите пенсиите трябва да се определят не на базата на социалната пенсия за старост, а спрямо прага на бедност. Те възразяват и срещу това, че социалните помощи да другите групи в обществото се определят на база на линията на бедност, докато при тях гарантираният минимален доход е останал критерий за финансовата подкрепа.

„За всички тези хора се грижат родителите, това са хора, пострадали на по 18-20 годишна възраст.

Всички те са пострадали на такава възраст, че занапред животът им е бил обърнат на 180 градуса. В този случай тези хора нито са можели да учат, нито да работят, да имат жизнен път, да създават семейства и т.н., което е също голям минус, защото не създадеш ли семейство, единственото, което може да стане, е да те гледат твоите родители“, разказа председателят на Контролния съвет на Съюза на военноинвалидите Емил Гуджев.

По думите му нещата в членската  маса на Съюза на военноинвалидите са много тежки и стават все по-тежки. „Трябва да се промени законът, да се увеличат пенсиите на военноинвалидите“, каза още Гуджев. „Голяма част от тези хора поради отчаянието си правят опити за самоубийство“, допълни секретарят на Съюза на военноинвалидите Илиян Христов.

На 20 март в първото заседание на Комисията за защита от дискриминация бе дадено ход на делото по повод подадения сигнал от председателя на Съюза на воеонноинвалидите Петър Велчев през юни 2023, каза юристът на съюза Иван Сотиров.

Той припомни, че делото е заведено по повод дискриминационното отношение спрямо военноинвалидите и неправилната реакция на държавните институции като Народното събрание, Министерски съвет, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на отбраната и Министерството на финансите.

„Делото в Комисията за защита от дискриминация касае липсата на синхрон, липсата на каквото и да е съвпадение в Закона за социалното подпомагане и Закона за военноинвалиди и военнопострадали“, каза Сотиров и продължи: “В чл. 12, ал. 3 от Закона за социалното подпомагане беше въведена една нова финансова единица, нов финансов праг който се нарича „линия на бедност“. По чл. 18 в Закона за Военноинвалиди и военнопострадали остана гарантираният минимален доход, който по новата норма изведнъж се оказа дискриминационен, засягащ правата на 1870 членове на нашата организация. В този ред на мисли беше подаден и сигнал в Комисията за защита от дискриминация“,  припомни адвокатът.

От Съюза военноинвалидите и военнопострадалите очакват следващо Народно събрание да реши проблемите с ниските пенсии и финансовата подкрепа.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *