АктуалноНовини

Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г., увери служебният министър Ивайло Иванов

Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г.

Сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде риск за системата на Националния осигурителен институт (НОИ). Това увери служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов в отговор на журналистически въпрос след края на церемония по предаване на властта и встъпването му в длъжност на поста министър. Церемонията се състоя в Министерство на труда и социалната политика. Ивайло Иванов прие поста на министър от Иванка Шалапатова. Иванов подчерта, че най-важна в тези условия е приемствеността.

На въпрос дали се създава риск за увеличението на пенсиите от 1 юли предвид факта, че парите за великденски добавки за пръв път ще се вземат от бюджета на ДОО, както е записано в предложението за изплащане на великденски добавки на ГЕРБ-СДС и ДПС, Иванов коментира, че няма риск.

„Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г. Те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Вие знаете, че този бюджет беше приет. Нека да видим какво ще приеме парламентът за изплащане на великденски добавки, какви великденски добавки и от къде ще се вземат парите“, посочи Иванов.

Според Иванов сумата, за която се говори за великденски добавки, е около 40-50 млн. лв. и тя не може да създаде риск за системата, която обслужва 24 млрд. лв. Това не може да е риск за системата, коментира служебният министър. Предвидено е великденската добавка да е в размер на 75 лв. за пенсионерите, които са под линията на бедност.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *