Здраве след 60

Защо възрастните не трябва да пият мляко всеки ден?

Ежедневната консумация на мляко повишава риска от остеопороза, фрактури и възпалителни процеси в организма на възрастните.

Този продукт може също така да причини храносмилателни проблеми като подуване на корема и диария.

Млякото е добро, млякото е лошо…

Американският лекар Лусия Гарсия обяснява, че D-галактозата е виновна за тези здравословни проблеми, пише Здравето.то

Лекарят е съгласен, че млякото стимулира растежа на костите и поддържа костната плътност, но само ако се консумира умерено.

Въпреки факта, че американските диетолози препоръчват на възрастните да пият до три чаши (732 ml) мляко дневно, много експерти смятат, че 2-3 чаши на седмица е оптималното.

Млякото съдържа големи количества D-галактоза – физиологично хранително вещество, което може да се превърне в глюкоза по време на нормалния метаболизъм в тялото.

„Въпреки това излишъкът от D-галактоза може да причини системен оксидативен стрес, който води до хронично възпаление и много хронични заболявания“, казва д-р Гарсия.

Също така не трябва да забравяме, че млякото и млечните продукти съдържат млечна захар и лактоза, а много хора имат непоносимост към лактозата. Това се отнася преди всичко за възрастните – при много от тях с възрастта количеството ензими, необходими за преработка на чистото мляко, намалява.

Ето защо веднага след като изпиете чаша от любимия си продукт, може да се появи лошо храносмилане, коремна болка и гадене.

„Що се отнася до остеопорозата, която е свързана с пиенето на големи количества мляко, шведски учени изследваха този парадокс“, казва д-р Гарсия.

Започвайки през 1987 г., те са продължили 32 години проучването, в което изследват данни от 61 433 жени и 45 339 мъже на различна възраст. Констатациите са публикувани във водещото британско медицинско списание BMJ.По-специално учените отбелязват, че остеопорозата, честите фрактури и дори смъртта са значително свързани с консумацията на големи количества мляко.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *