Времето

Остава хладно и с чести превалявания от дъжд

В петък облачността ще е променлива. Сутринта ще бъде слънчево, но с напредването на деня облачността ще се увеличава и временно ще е значителна. В късния следобед и вечерта в Предбалкана ще превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър до запад-северозапад-север. Минималните температури ще бъдат между 4 и 6 гр. За В. Търново минималната ще бъде около 4 гр. Максималните температури ще са между 14 и 16 гр. За В. Търново максималната ще бъде около 15. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна.

Над западните и централни части на Стара планина ще преобладава облачно време. Ще има и краткотрайни превалявания от дъжд, а над 1500 м – от сняг. Валежите ще бъдат главно в централния дял. Ще духа умерен вятър със северна компонента. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 8 гр., а на 2000 м ще е около и малко под 0.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 29.6 гр. през 1961 г., най-ниската измерена минимална температура е -0.2 гр. през 1955 г.

Слънцето ще изгрее в 06 часа и 30 минути и ще залезе в 20 часа и 03 минути. Фаза на Луната: пет дни преди пълнолуние.

В събота времето ще бъде предимно облачно. Около и след обяд се очакват краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Минималните температури ще бъдат между 6 и 8 гр. Максималните ще са между 12 и 14 гр.

В неделя времето ще запази характера си. Следобедните валежи ще продължат и през нощта срещу понеделник, когато се очаква и гръмотевична дейност. Вятърът ще се усили до умерен и ще се преориентира от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 2 и 4 гр. Максималните ще са между 17 и 19 гр.

В понеделник облачността ще намалява и валежи не се очакват. Ще духа до умерен вятър от северозапад-север. Минималните температури ще бъдат между 6 и 8 гр. Максималните ще останат без съществена промяна.

От вторник до края на периода ще преобладава облачно време с временно разкъсване на облачността. Ще има и краткотрайни валежи от дъжд. Повече по количество ще бъдат в сряда. Минималните температури ще се повишат, а максималните ще останат без съществена промяна.

Над западните и централни части на Стара планина в събота и неделя времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, а над 1500 м – от сняг. Ще духа умерен северен вятър, но в неделя ще се преориентира от юг. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 8 гр., а на 2000 м ще е около и малко над 0.

В понеделник облачността ще намалее и ще преобладава слънчево време с купеста и мощна купеста облачност в следобедните часове. Ще духа умерен вятър от югозапад. Температурите слабо ще се повишат. От вторник до края на периода над планините ще бъде предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 10-11 гр., а на 2000 м ще е около 6.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *