60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

78-годишен нашенец обиколи 60 държави, мечтае за Канада и Китай

Георги Братов обикновено се представя като „бай Георги от Свищов“, но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено,

разказва програма Христо Ботев по БНР. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината. Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем сам, на автостоп.

В момента г-н Братов живее на 65 километра от София в село Ябланица. Оказва се, че страстта му към пътуванията се запалила преди повече от шест десетилетия в Свищов, когато отишъл на първия си излет.

Пенсионерът е щастлив в свогенското село, където живее. То е заобиколено от зеленина и върхове от над 1000 метра, които редовно изкачва. Собствената продукция му помага да живее икономично и да инвестира в пътувания до Европа, но за по-далечните пътешествия тегли краткосрочни кредити.

 В Нова Зеландия, която е пребродил на автостоп, всички много му се радвали и едно семейство, което го качило на стоп, го поканило за шест дни у тях.

„Сигурно и аз съм прихванал от Алековския дух, нали и двамата сме от Свищов, та затова съм такъв запален турист“, казва бай Георги.

Пенсионерът-пътешественик като ученик гледал научно-популярен филм за Варанаси на река Ганг. Шест десетилетеия мечтал да види  реката на живо, което успял да сбъдне.

Дай Боже на бай Георги Братов и на всеки от нас дълъг живот и добро здраве да сбъдваме пътешественическите си мечти. А на него – двойно, защото още не е бил в Китай и в Канада, а много иска да ги посети.

Сн. и видео: Личен архив

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *