Животът в снимки и разкази

Домашни плетени терлици от чиста вълна са хобито на Бисерка и Стефанка от Раданово

ВСЯКА СРЯДА НА ПАЗАРА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ИМА НЯКОЛКО СЕРГИИ със закачени плетени терлици

Те се предлагат между другото и са сред буркани със свинска мас, цветя и сезонни култури за градината.

Домашни плетени терлици от чиста вълна са хобито на Бисерка и Стефанка от Раданово
Стефанка Трифонова

Сред плетачките на терлици са и Бисерка Узунова и Стефанка Трифонова. Те са от Раданово и са съседки, помагат си във всичко и заедно ходят на битака, защото това е сред малкото разнообразни занимания в пенсионерския им живот. Бисерка е по-младата и тя заедно със съпруга си возят с леката си кола и комшийката баба Стефанка, която е на 87 години и малко трудно върви. За двете жени плетенето на терлици е хоби и го правят за удоволствие и за да носят радост на хората. За съжаление обаче, почти няма кой да купува домашни терлици, но въпреки това плетачките на пазара не се отказват и все чакат отново да дойде модата на топлите плетени пантофи.

ЗА ТЯХ ИЗЛИЗАНЕТО ВСЯКА СРЯДА НА ОБЩИНСКИЯ ПАЗАР не е бизнес, превърнало се е в съдба.

Така разнообразяват ежедневието си и няколко часа са сред хората. Все срещат познати, пък и нови лица, които дори от любопитство питат за терлиците, за цветенцата или пък за свинската мас на баба Стефанка. Тя с охота разказва за живота си, как е останала сама, но не се предава и се придвижва със стола си, за да копае градината. Тя 1,3 дка и в нея няма нито една тревичка. Освен това гледа 9 кокошки и един петел, а свинската мас е на семейството на брат й.

„Елате да ми видите градината – свети, това ме държи жива и ме радва.

Домашни плетени терлици от чиста вълна са хобито на Бисерка и Стефанка от Раданово
Бисерка Узунова

Имам си бастунче, движа се със стола и копая. Произвеждам и разсад, две саксии краставички. Аз ям малко, но каквото произведа, го нося на пазара, да съм с хората. Плета и терлици по същата причина, ама никой не купува. Имам внуци и правнуци, но са из България. Питаш ме каква е тайната на дълголетието ли? Ами тайната е в труда и да не придиряш на храната – аз ям всичко – от охлюва до рибата. Пия само три хапчета – за кръвно и за оросяване на мозъка. Пък тука идвам с Бисето и с мъжа й Илия, той ми е дясната ръка и ме вози. Пък и все нещичко продавам на пазара, никога не е без хич”, с усмивка разказва баба Стефи.

БИСЕРКА УЗУНОВА И СЪПРУГЪТ Й СА ЖИВЕЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Тя е работила на различни места и е химик-лаборант по образование. След пенсионирането се завръща в родния си дом в Раданово заедно със съпруга си. Семейството на дъщеря й живее в чужбина. Научила се да плете на 14 години от майка си. През работните години не се е занимавала често с плетива. След като се прибира в Раданово, започва да плете терлици от вълна. Постоянно намира интересни модели в интернет и ги заплита. Прекрасните си модели тя започва на две куки от петата и ги довършва на пет куки към пръстите. Изглеждат прекрасно. Казва, че това занимание се е превърнало в нейно хоби, за което трябва да имаш голямо желание. Не знае колко модели може да плете и рядко се купуват, защото младите ползват купешки чехли. Бисерка плете за удоволствие и се радва на хобито си.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *