АктуалноНовини

В Чехия предвиждат увеличаване на пенсионната възраст

Чешкото правителство одобри законови промени, които предвиждат увеличаване на пенсионната възраст и намаляване на размера на пенсиите за бъдещите пенсионери, като целта е всяка година да се правят икономии в размер на милиарди долари, предаде Ройтерс.

Реформата предвижда всяка година възрастта за пенсиониране да се отлага с по седем месеца за хората, които сега са на 52 г. Понастоящем чешките граждани се пенсионират на 65 г., а средната продължителност на живота им е 76 години за мъжете и 82 години за жените, сочат данни на Чешката статистическа служба от 2022 г.

Освен това пенсиите, изчислявани за бъдещите пенсионери, ще бъдат намалени с около 8 % в сравнение с настоящата формула.

Чехия, подобно на много други европейски страни, е подложена на фискален натиск от застаряващото население заради високата продължителност на живота и ниската раждаемост.

Миналата година държавата е изразходвала 9,4% от БВП за пенсии, а пенсионната система е отчела рекорден недостиг от 72,8 млрд. чешки крони (3,10 млрд. долара), което възлиза на близо 1% от БВП.

Правителството разполага с достатъчно гласове в парламента, за да прокара закона. Но опозицията, водена от популистката партия „Действие на недоволните граждани“ на бившия премиер Андрей Бабиш, вероятно ще превърне реформата в инструмент от предизборната си кампания преди парламентарните избори, които ще се проведат през есента на следващата година.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *