Времето

Чести следобедни превалявания и понижение на температурите

В сряда ще има променлива, често и значителна облачност. Около и след обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици и временно засилване на вятъра. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 13 и 15 гр. За В. Търново минималната температура ще бъде около 13 гр.

Максималните температури ще са между 24 и 26 гр. За В. Търново максимална около 25. Атмосферното налягане слабо ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина ще има значителна облачност. Около обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще вали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици и временно засилване на вятъра. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 18 гр., а на 2000 м ще е около 11 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 32.4 гр. през 1973 г., най-ниската измерена минимална температура е 1.7 гр. през 1915 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 04 минути и ще залезе в 20 часа и 25 минути. Фаза на Луната: новолуние.

В четвъртък и петък ще бъде предимно облачно с превалявания от дъжд. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места валежът ще е интензивен, придружен от гръмотевици и временно засилване на вятъра. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 10 и 12 гр. Максималните още ще се понижат и ще са между 17 и 19 гр.

В събота и неделя преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста и мощна купеста облачност, но само на отделни места слабо ще превали. Вятърът ще е слаб, локален. Минималните температури ще бъдат между 8 и 10 гр. Максималните ще бъдат между 19 и 21 гр.

В понеделник преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 10 и 12 гр. Максималните ще бъдат между 17 и 19 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в четвъртък и петък ще има значителна облачност с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно засилване на вятъра. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 12 гр., а на 2000 м ще е около 6 гр. В събота ще бъде предимно слънчево, с временно увеличение на облачността в следобедните часове, от която само на отделни места ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 13 гр., а на 2000 м ще е около 7 гр. В неделя и понеделник над планините ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа до умерен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 14 гр., а на 2000 м ще е около 8 гр.

НИМХ – филиал Плевен, ХМО – Велико Търново

Дежурен синоптик: Димитър Александров

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *