Творецът в мен

Катя Филипова: Не знаех как хората ще приемат „Налей ми вино“, но тази песен промени съдбата ми

Днес се навършват 75 години от рождението на Катя Филипова (1949-2012).

Певицата, останала в сърцата на хората, с топлия си глас и песента „Незабрава“, живее на бързи обороти и с огромна отдаденост към музиката и своята публика. С концерти и турнета обикаля над 40 страни, записва албуми, печели награди от конкурси в Ирландия, ФРГ, Полша, ГДР.

Родена е на 13 май 1949 г. във Варна, в музикално семейство. Баща ѝ Александър Тодоров е актьор и певец в Музикалния театър, в София, а майка ѝ Дора е пианистка в същия театър. Като дете Катя мечтае да стане фигуристка на лед. Спортува много и различни неща – фигурно пързаляне, лека атлетика, тенис на корт, гимнастика.

ВСИЧКО МИ ВЪРВЕШЕ И НЕ ИЗБРАХ НИТО ЕДНО

„Не станах спортистка, защото всичко ми вървеше и не избрах нито едно“, споделя певицата.

Като тийнейджър снима в два детски филма – „Капитанът“ на режисьора Димитър Петров и „Началото на една ваканция“ на Зако Хеския.

Завършва социология във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес Университет за национално и световно стопанство). Родителите й умират млади и тя едва 23-годишна остава сама, с по-малкия си брат Александър.

ЗАПОЧВА ДА ПЕЕ КАТО СТУДЕНТКА

През 1972 г., докато следва, се явява на прослушване, за да получи категория за солист. Отхвърлят я, но на прослушването присъства ръководителят на оркестър „Метроном“ Панайот Славчев, който я кани да пее в оркестъра. След това Катя Филипова пее в трио „Обектив” заедно с Маргарита Хранова и Лидия Джонева. Трите певици често са подгряваща група на Лили Иванова.

През 1973 г. Катя Филипова е одобрена за солистка на естрадния оркестър на Българското радио и телевизия (днес биг бенд на БНР) с диригент Вили Казасян.

Следва тригодишен период с оркестъра, в който Катя Филипова изгражда сериозното си отношение към репетиционната работа, към точното звучене и към изпипването на детайлите.

ПЪРВИ КОНКУРСИ, ПЪРВИ НАГРАДИ

Катя Филипова започва самостоятелна кариера и през 1975 г. е първият й успех – песента „Отплуване” по текст на Иван Пейчев. През същата година участва в 45-дневно турне в Съветския съюз и в турне във ФРГ. Също през 1975 г. гостува в Полша, което е своеобразна подготовка за участието й на фестивала в Сопот година по-късно.

През 1975 г. Катя Филипова печели две международни отличия – от фестивала „Златният мост” във ФРГ и от фестивала „Златна лира” в Касълбар, Ирландия. За Сопот подготвя песента на Чеслав Ниемен „Едно сърце“ и с нея печели първа награда за изпълнение.

През 1977 г. е удостоена с втора награда в шлагер фестивала в Дрезден, Германия, а през 1982 г. – със специалната награда за изпълнение в Рощок, Германия. В България тя е няколкократен носител на награди от фестивала в Бургас „Песни за морето и неговите трудови хора”.

НЕЗАБРАВА

През 1979 г. излиза най-популярната песен от репертоара ѝ „Незабрава“. Песента е написана от композитора Тончо Русев, специално за нея по текст на Калин Донков.

„Приготвях се да правя нов албум и моят продуцент Мишо Ваклинов помоли Тончо Русев да напише една песен за мен. В първия момент „Незабрава“ ми се стори странна, не знаех как ще я приемат хората с това „Налей ми вино“. Тогава нямаше такива песни за вино, както сега. После се установи, че изборът ми е бил много добър. Тази песен промени съдбата ми. Хората ме свързват винаги с нея, независимо, че имам и други хубави песни, но изглежда, че тя е моето лице. Изпях я с много голяма любов, от сърце и душа“, казва певицата.

Други известните нейни песни са „Бялата птица“, „Сбогом, мое море“, „Добри познати“, „Добър вечер, Едит Пиаф“, „Точно навреме идваш“, „Чай за двама“, „Един от нас“, „Филмов сюжет“ и „Благодаря ти, Господи“.

Дискографията й включва пет малки и четири дългосвирещи плочи, както и две компилации, издадени на аудиокасета и два компактдиска. Музика за нейните песни са писали също Атанас Косев, Зорница Попова, Найден Андреев.

Кариерата на Катя Филипова се развива успешно.  Тя пее и записва песните си на петнадесет езика, а шест от тях ги говори. Пътува и има многобройни ангажименти, и много почитатели. С концерти и турнета обикаля над 40 страни, сред които Германия, Полша, Швейцария, Великобритания, Ирландия, Русия, Франция, Швеция, Финландия, Норвегия, Тунис, Алжир, Мароко, Етиопия, Гана, Нигерия. Участва в галавечери с Карел Гот, Вики Леандрос, Франк Шьобел, Регина Тос, Boney M.

С песни на един от любимите си композитори – Тончо Русев, озвучава филмите на режисьора Павел Павлов – „Язовецът“ (1981) и „Есенно слънце“ (1982).

През 1983 г. Катя Филипова се омъжва за барабаниста Крум Калъчев. Двамата отиват да работят в скандинавските държави с „Динамит брас бенд”, където остават осем години. Завръщат се в София. Певицата се отдава на композиране и кулинария. Катя Филипова умира на 63-тия си рожден ден в София.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *