60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Празникът на дрипавата баница във Върбица събра рекорден брой участници и се превърна в международен

Празникът на дрипавата баница в горнооряховското село Върбица тази година събра рекорден брой участници и за първи път беше с чуждестранни гости от Румъния, съобщи за БТА Анелия Димитрова, секретар на местното читалище и главен организатор на събитието

В осмото издание на кулинарния фолклорен фестивал бяха представени над 350 баници от 43 населени места в осем области в страната, като участваха повече от 500 самодейци.

За първи път в кулинарната надпревара се включиха и трима индивидуални участници от Долна Оряховица, Разград и Велико Търново, а новост за децата беше Детската работилница с баба Стефка от Върбица.

Кулинарните изделия оценяваха Цветелина Томиъм -участник в кулинарния телевизионен формат „Master Chef“ (2021 г). Ивайло Иванов от третия сезон на предаването „Hell`s kitchen“. С тях беше и Царина Цанева от настоящия сезон на „Hell`s kitchen“. На сцената като гост изпълнители излязоха фолклорната певица Ана-Мария и Симеон Славев от „Гласът на България“.

По време на Празника на дрипавата баница във Върбица бяха представители на Асоциация „Слоу Фуд в България“ (Slow Food in Bulgaria), която събира и издава стари български рецепти.

Те имат идея да направят книга със заглавие „Върбица – 100 лица на баницата“. Средствата от продажбата ще бъдат за организиране на следващото издание на фестивала. Когато преди години решихме да направим нещо различно, което не беше правено досега в нашия регион, мнозина ни гледаха с почуда, други – с недоумение. Но имаше и такива, които ни повярваха – в началото неколцина. Всяка изминала година – все повече и повече. За едно малко, почти неизвестно селце, вече се говори с уважение, защото превърнахме Върбица в столица на българската баница, каза Анелия Димитрова.

Празникът на дрипавата баница се организира от Народно читалище „Градина Върбица 1894“ и Кметство Върбица, подкрепени от Община Горна Оряховица.

Също така и от ентусиастите от „Кулинарните фестивали на България“. Той е включен в ,,Пътеводител на кулинарния и винения туризъм“. Заради това събитие читалището във Върбица е носител на приза “Пазител на традициите” в раздел „Кулинария”. Празникът на дрипавата баница е обявен за Най-любимия кулинарен фестивал на България за 2020 г. Има и награда от Конкурс АГОРА 2017 за особен принос в развитието в местните общности в област “Перспективи за развитие”. Той е част от предлаганите дестинации за културен туризъм на български туристически фирми.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *