60 Плюс БорбаБГТворецът в мен

Самоук художник на 79 години за първи път подреди своя изложба във Велико Търново

Самоукият 79-годишен художник Стефан Недялков за първи път представи своя самостоятелна изложба във Велико Търново

Експозицията, подредена във фоайето на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“, е озаглавена „В прослава на вярата“ и включва 25 икони и 3 картини.

Самоук художник на 79 години за първи път подреди своя изложба във Велико ТърновоТя е част от проявите от Националната библиотечна седмица, преминаваща под патронажа на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и под надслов „Библиотеките – по-нужни от всякога“.

Познавам Стефан от 1962 година, когато посещавахме заедно курс по рисуване в Профсъюзния дом на културата, така че имам дългогодишни впечатления от неговата работа, каза проф. Христо Цацинов, преподавател във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и приятел на автора. След като преминава през още няколко обучения, Недялков работи като художник в няколко предприятия, а после в Гърция и Германия. В южната ни съседка научава много неща за византийската иконопис и дори прави изложби. В творбите му се забелязват елементи от тревненската и самоковската художествена школа, както и авторски интерпретации във фона и дрехите, без да бъде нарушаван църковния канон, посочи проф. Цацинов.

Аз имам икони за още три изложби, но ме предупредиха, че няма достатъчно място за всичките, каза за БТА Стефан Недялков.

Самоук художник на 79 години за първи път подреди своя изложба във Велико ТърновоПреди работех като художник на плакати. Рисувал съм Георги Димитров, Тодор Живков и това ми помогна в изписването на образите. Майка ми беше много набожна и един път ме попита дали мога да нарисувам икона за някакъв неин познат. Направих една, хареса му и така започнах почти на шега. Правя го вече близо 8 години, разказа самоукият художник. Въпреки че пише с дясната ръка, той рисува с лявата и казва, че това е така, защото тя е по-близо до сърцето, а в картините и иконите си влага много любов.

Недялков не е набожен, но не е и атеист. Смята, че мястото на иконите не е само в църквите, затова иска да ги направи по-различни, да накара хората да им се радват като на картини и да искат да ги имат в домовете си. Предпочита да разчупи канона, вместо да рисува точно по него и въпреки възрастта си продължава да се учи и доусъвършенства.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *