60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Първият випуск на Езикова гимназия се събира на другарска среща след 58 години

Първият випуск на Езикова гимназия се среща 58 години след завършването

Другарската среща ще се състои във Велико Търново и на нея са поканени всички възпитаници на училището, които през 1966 година чуват последния звънец.

Първият випуск на Езикова гимназия се събира на другарска среща след 58 години
Спомен от ученическите години

Тогава Езикова гимназия се е помещавала в друга сграда и е носила името Трета смесена гимназия „Асен Златаров“. Първите паралелки са били с изучаване на руски език, а в класните стаи са влизали и университетски преподаватели от новосъздадения Великотърновски университет, разказа за „Борба“ Веска Манафова, която е една от завършилите първия випуск на училището.

Тя изтъква имената на своите преподаватели като М. Палукова, инж. Радка Ковачева, инж. Евалина Стоянова, Димитранка Папазова, д-р Йонка Ботева и много други, които посяват безброй знания в съзнанието на някогашните ученици.

Веска Манафова, която в стихотворна форма описва преживяванията си в Езикова гимназия, предостави на „Борба“ и свидетелството си за завършено средно образование.

Тя пази само добри спомени от ученическите си години и с нетърпение очаква срещата със своите съученици на 18 май.

Първият випуск на Езикова гимназия се събира на другарска среща след 58 години
Дипломата на Веска Манафова

На дипломата пише, че е издадена от Министерството на народната просвета и че ученичката е завършила средно политехническо училище със зрелостен изпит и има право да заеме длъжности, за които се изисква средно образование, както и да продължи образованието си във висше учебно заведение. Най-отгоре е изписано и името на училището, а именно Езикова политехническа гимназия с изучаване на руски език.

Днес наследник на същото училище е Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, която е считана за една от най-елитните в областта.

Веска Манафова предостави и стари снимки от училищните години, както и такива от провеждани през годините другарски срещи. За нея настоящата публикация в „Борба“ ще бъде изненада и поздрав за всичките й съученици, които през 1966 г. тръгват по пътя на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *