60 Плюс БорбаБГКулинарни тайни

Празник на хляба в Ресен събира за единадесети път групи за автентичен фолклор и кулинари

Започна записването за участие в Празника на хляба във великотърновското село Ресен, съобщи Венета Попова, секретар на местното читалище “Народна просвета 1874”, което организира събитието заедно с Кметството и с подкрепата на Община Велико Търново

Единадесетото издание на събитието ще се проведе на 29 юни на площад “Св. Димитър Солунски” и в читалищния салон, където по традиция ще се съберат фолклорни изпълнители, състави и кулинари от цяла България.

Празникът, който протича под надслов “Никой не е по-голям от хляба”, има конкурсен характер и участниците в него ще се състезават в два раздела, поясни Попова.

Първият от тях е “Автентичен фолклор”, с категории “Песни”, “Обичаи” и “Индивидуален изпълнител”, а вторият – “Кулинария”, с категории “Автентични обредни хлябове” и “Съвременна кулинария” (сладкиши, баници, мекици, тестени изделия и други). Компетентно жури ще оцени и награди изпълненията и кулинарните умения на участниците, като за най-добрите от тях е предвиден награден фонд, включващ медали, дипломи, плакети и грамоти. Също така се връчват Награда на кмета и Награда на председателя на читалището.

В празника на хляба могат да участват само групи за автентичен фолклор, групи за изворен фолклор

– певчески и за обичаи, а индивидуалните изпълнения да са само на автентични песни, подчерта Венета Попова. Извън конкурсната програма участие като гост-изпълнители могат да вземат групи за обработен фолклор, за стари градски песни и др. Заявки за участие в свободен текст се приемат до 20 юни на е-mail: [email protected] или на мобилен телефон 0885 277 869 – Венета Попова.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *