АктуалноНовини

Първият чернокож кандидат за астронавт Ед Дуайт излетя в космоса след 60 години

Първият чернокож кандидат за астронавт в САЩ Ед Дуайт, който преди 60 години не е избран от НАСА за полет в космоса, излетя с ракета на компанията „Блу ориджин” на Джеф Безос в неделя

Ед Дуайт, който вече е на 90 години, прекара няколко минути в състояние на безтегловност заедно с петима други пътници на борда на капсулата на „Блу ориджин“. Полетът продължи около 10 минути.  За Дуайт това е „преживяване, което променя живота му“.

„Мислих си, че наистина нямам нужда от това в живота си“, каза Дуайт малко след като излезе от капсулата. „Но сега разбирам, че това не е така и много се вълнувам“.

Краткият полет от Западен Тексас превърна Дуайт в новия рекордьор за най-възрастен човек в космоса. През 2021 година в космическото пространство излетя актьорът от „Стар Трек“ Уилям Шатнър, който тогава е с два месеца по-млад.

Това е първото изстрелване на екипаж на „Блу ориджин“ от близо две години насам.

Компанията беше спряна след инцидент през 2022 г., при който ускорителят се разби, но капсулата с експерименти се спусна безопасно с парашут на земята. Полетите бяха възобновени през декември миналата година, но без екипаж на борда. Това е седмият път, в който „Блу ориджин“ превозва космически туристи.

Освен Дуайт на борда бяха скулптор от Денвър, четирима бизнес предприемачи от САЩ и Франция и един пенсиониран счетоводител. Цените на билетите им не са оповестени. Дуайт е спонсориран отчасти от организацията с нестопанска цел „Спейс фор хюманити“ (Space for Humanity).

Във випуск 1963 Дуайт е сред потенциалните астронавти, които Военновъздушните сили препоръчват на НАСА. Но тогава той не е избран за полета, в който влизат бъдещите астронавти на „Джемини“ и „Аполо“, включително Бъз Олдрин и Майкъл Колинс от „Аполо 11“. Гуйон Блъфорд става първият афроамериканец, полетял в космоса за НАСА. Това се случва едва през 1983 г. Три години по-рано СССР изпраща в космоса също първи цветнокож астронавт, кубинецът Арналдо Тамайо Мендес, който е от африкански произход.

След като напуска Военновъздушните сили на САЩ, Дуайт започва работа към компанията Ай Би Ем (IBM) и основава строителна компания. В края на 70-те години получава магистърска степен по скулптура. Оттогава той се посвещава на изкуството. Творбите му се фокусират върху историята на чернокожите, а някои от тях са пращани в космоса.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *