60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60Кулинарни тайни

Читателят разказва: Коприва – тя идва с пролетта

С “Борба 60+” се свърза Теменуга Джурова от София, която пожела да сподели с читателите на сайта своите изпитани кулинарни и здравни рецепти с коприва. Настоящата пенсионерка е бивш медицински работник и се занимава с разнородна творческа дейност. За нея ще разкажем в последваща публикация, а днес стартираме рубриката “КОПРИВА”.

Писмото, което получихме от г-жа Джурова.

За копривата казват, че дарява живот

Копривата е едно от най-добрите лечебни растения, които имаме в нашата страна. Като се започне от корените и се стигне до цветовете, всичко е полезно. Освен като лекарство с голям спектър на действие, от нея се правят вкусни ястия, баници, тутманик и други вкуснотии.

Още в древността тя е била на голяма почит. Албрехт Дюрер /1471-1528/ е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия.

Можем да я намерим на всички тревисти и влажни места, покрай оградите и пътищата в страната ни.

Копривата действа усилващо, кръвосъсирващо, противоревматично. Употребява се при ставни заболявания, при мускулни болки, малокръвие, малдежки пъпки, при вътрешни кръвоизливи /маточни, чернодробни, бъбречни/. В народната медицина се използва при язва, главоболие, авитаминоза.

Днес ще ви представя две лечебни и една кулинарна рецепти, изпитани от моя дългогодишен опит.

Лечебни рецепти:


1. Против рани и драскотини

Тази рецепта трябва да се приготви във всеки дом, особено там, където има дечица, при които често се случва да се наранят. През пролетта наберете млада коприва и я натъпчете плътно в бутилка. Залейте я до гърлото на шишето с водка. Оставете я да престои 2 седмица. След това я прецедете и съхранявайте на тъмно. При нужда се маже с нея.

2. При начално изгаряне

Три супени лъжици стрита коприва се заливат с 300 мл. вряла вода. Оставя се да изстине. С течността се правят обливания и компреси з пъти на ден.

 

 

Кулинарна рецепта:


1. Салата от коприва

Връхчетата на млада коприва се нарязнат на ситно, стриват се с дървена лъжица и се смесват с 2-3 стръка ситно нарязан пресен лук. Прибавят се 2-3 с.л. сметана, 1-2 с.л. смлени орехови ядки и 1 връцка ситно нарязан магданоз. Поръсва се на вкус със сол, олио и оцет.

Читателят разказва: Коприва – тя идва с пролетта /част 2/

Теменуга Джурова: За копривата казват, че дарява живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *