Времето

Топло със следобедни валежи, краткотрайно захлаждане започва от четвъртък

Във вторник ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. След обяд ще се развива мощна купеста облачност, от която на места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици. Ще духа слаб западен вятър с временно усилване. Минималните температури ще бъдат между 22 и 24 гр. За В. Търново минимална около 22 гр. Максималните температури ще бъдат между 32 и 35 гр. За В. Търново максималната ще бъде около 33 гр. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна.

Над западните и централни части на Стара планина до обяд ще преобладава слънчево време, а след обяд ще се заоблачи. Ще се образува мощна купеста облачност, от която ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от югозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 27 гр., а на 2000 м ще е около 21 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 38.3 гр. през 2001 г., най-ниската измерена минимална температура е 9.5 гр. през 1984 г.

Слънцето ще изгрее в 05 часа и 40 минути и ще залезе в 20 часа и 54 минути. Фаза на Луната: пет дни след новолуние.

В сряда до обяд времето ще бъде слънчево. След обяд облачността бързо ще се увеличи. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи от дъжд, които временно ще са интензивни и придружени от гръмотевици. Има опасност от градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. При преминаването на купесто-дъждовната облачност вятърът ще се усилва до силен и рязко ще сменя посоката си. Минималните температури ще бъдат между 20 гр. и 22 гр. Максималните ще са между 30 и 32 гр.

В четвъртък и петък облачността ще е променлива, временно и значителна със следобедни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър с промняща се посока и временно усилване. Температурите ще се понижат. В събота ще преобладава облачно време. Ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между 14 и 16 гр. Максималните ще са между 22 и 24 гр. В събота след обяд облачността ще започне да намалява и в неделя и понеделник ще преобладава слънчево време. Температурите ще тръгнат нагоре и отново ще стане горещо.

Над западните и централни части на Стара планина в сряда облачността ще е променлива, след обяд с развитие на купестодъждовна облачност, от която ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Валежите временно ще са интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 24 гр., а на 2000 м ще е около 20 гр. В четвъртък и петък ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, временно придружени от гръмотевици. Вятърът ще бъде умерен и в петък ще се преориентира от север. Температурите ще се понижат и в петък максималната на 1200 м ще бъде около 18 гр., а на 2000 м ще е около 15 гр. В събота времето ще остане предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север. Температурите ще останат почти без промяна. В неделя облачността ще намалява вятърът ще се преориентира от юг и температурите ще се повишат.

 

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *