60 Плюс БорбаБГАктуалноНовини

В лясковското село Мерданя за дванадесети път организират фестивал “Хайдушка песен”

В лясковското село Мерданя за дванадесети път ще се проведе фестивалът “Хайдушка песен”, съобщиха от местното читалище “Развитие 1902”

Той ще започне на площад “Свобода” на 15 юни и ще предложи фолклорна програма, в която ще вземат участие много певчески групи и танцови състави.

В лясковското село Мерданя за дванадесети път организират фестивал "Хайдушка песен"Специални гости на събитието ще бъдат народната певица Владислава, трио “Родопски каба-гайди“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Търновче”, Танцова формация „Боляри“, Вокална формация “Оренда” с художествен ръководител Аделина Колева и представители на Националното училище по фолклорни изкуства “Филип Кутев”.

За първи път на фестивала ще има и кулинарно шоу на шеф Радичев. Той ще приготви хайдушка гъбена чорба с ароматни билки в 230-литров казан. Това ще се случи пред очите на всички гости и участници, разкриха от читалището. В непосредствена близост до мястото на фестивала ще бъде изграден фотокът във възрожденски стил. В него всеки желаещ ще може да си направи безплатни снимки. Алея на творческите занаяти ще показва предмети, изработени от майстори-занаятчии, добавиха те.

Фестивалът “Хайдушка песен” се организира от Кметство Мерданя и местното Народно читалище “Развитие 1902”, с подкрепата на Община Лясковец и нестопанската организация “Заедно за Мерданя”.

Той е създаден през 2011 година. Идеята била да се прославя героизмът на българските борци за свобода, възпят в народните песни. Постепенно от общински прераства в национален. Традиционното за селото събитие се основава върху важни исторически моменти и факти, доказващи че хайдушко движение в Мерданя е съществувало. Местните знаят легенда, предавана от поколение на поколение, която разказва за хайдутите Димитър Добрев и Върбан Гергев Пърнецов, действали по мерданските земи, посочват организаторите. Във фестивала „Хайдушка песен“ според регламента творците участват задължително с песни на хайдушка тематика, но през годините в него са представяни и стихове с героична, юнашка насоченост, както и въстановки, припомнят те.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *