АктуалноНовини

В Свищов предстои третото издание на фестивала “Харизмата на хорото”

В Свищов предстои третото издание на фестивала “Харизмата на хорото”, който ще се проведе на 15 юни, съобщиха организаторите на фолклорната проява

Поради ремонт на местността “Калето”, където традиционно се провежда форума, тази година надиграването ще се състои на площад “Алеко” в центъра на града.

Третото издание на фестивала, който е с конкурсен характер, ще посрещне състави от цялата страна. В него могат да се включат любителски танцови клубове и школи, занимаващи се с изучаването на традиционни хора. Участниците се класират в три категории  – “Група над 15 души“, „Група под 15 души“ и „Детска група“.

Уменията на танцьорите ще бъдат оценени от компетентно жури. Председател е доц. д-р Димо Енев, койтопреподава в катедра „Хореография“ на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, ас. д-р Верка Божкова, преподавател в катедра „Хореография“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и главен балетмайстор на ансамбъл „Българе“, както и д-р Генчо Генчев, кмет на Община Свищов и създател на международен фолклорен фестивал „Фолклорен извор“.

Фолклорното събитие „Харизмата на хорото“ се организира от хореографа Захарина Томова, която получи званието „Деятел на културата“ на годишните награди за образование и култура на Община Свищов. Партньори са Община Свищов и местния Танцов клуб „Марико“. Събитието има подкрепата на редица местни и национални бизнес организации, обществени институции и физически лица.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *