60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

Колко стъпки на ден могат да намалят риска от ранна смърт (и не, не са 10 000)

Само 4000 крачки на ден могат да бъдат достатъчни, за да се намали рискът от ранна смърт на човек, според ново проучване – но академичните среди откриха, че хората извличат повече ползи за здравето от всяка допълнителна стъпка.

крачкиФитнес тракерите и смартфоните означават, че хората са по-фокусирани от всякога върху постигането на възхваляваните 10 000 стъпки на ден. Но новото проучване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, установи, че броят на стъпките, които човек трябва да ходи всеки ден, за да се възползва от здравето си, може да бъде по-нисък, отколкото се смяташе досега.

Изследователите установяват, че ходенето на най-малко 3 967 стъпки на ден помага на човек да започне да намалява риска от смърт от каквато и да е причина. Проучването, което е най-голямото по рода си досега, стига до заключението, че колкото повече човек ходи, толкова по-малък е рискът от преждевременна смърт.

Дори ако хората изминават до 20 000 стъпки на ден, ползите за здравето продължават да се увеличават.

Всъщност допълнителни 1000 крачки на ден са свързани с 15% намаляване на риска от смърт от каквато и да е причина, а увеличение от 500 стъпки на ден е свързано със седем процента намаление на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания.

В свят, в който имаме все по-напреднали лекарства, насочени към специфични състояния като сърдечно-съдови заболявания,  винаги трябва да подчертаваме, че промените в начина на живот, включително диетата и упражненията могат да бъдат поне толкова, или дори по-ефективни за намаляване на сърдечно-съдовия риск и удължаване на живота.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *