Времето

Предимно слънчево и топло, валежи са вероятни в началото на следващата седмица

Във вторник ще преобладава слънчево време. След обяд ще има купеста и мощна купеста облачност, от която само на отделни места в Предбалкана ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от северозапад-север-североизток. Минималните температури ще бъдат между 18 и 20 гр. За В. Търново минималната температура ще бъде около 19 гр. Максималните температури ще са между 32 и 34 гр. За В. Търново максимална – около 32. Атмосферното налягане ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина облачността ще е променлива. След обяд ще се развива мощна купеста облачност, от която ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 25 гр., а на 2000 м ще е около 16 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 34.9 гр. през 2016 г., най-ниската измерена минимална температура е 7.4 гр. през 2000 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 40 минути и ще залезе в 20 часа и 57 минути. Фаза на Луната: четири дни преди пълнолуние.

В сряда и четвъртък времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб локален вятър. Температурите ще останат почти без промяна.

В петък, събота и неделя в следобедите временно ще се заоблачава и ще има мощна купеста облачност. Вятърът ще бъде слаб от североизток. Минималните температури ще бъдат между 20 и 22 гр. Максималните ще са между 33 и 35 гр. В понеделник облачността ще се увеличава и вероятността за валежи се повишава. Максималните температури слабо ще се понижат.

Над западните и централни части на Стара планина от сряда до събота ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър. Следобедите ще се развива мощна купеста облачност и само на изолирани места ще превали и прегърми. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 27 гр., а на 2000 м ще е около 20 гр. В събота и неделя след обяд ще има повече облаци и на повече места ще има валежи, придружени от гръмотевици. Температурите ще останат без съществена промяна. В понеделник облачността ще е променлива, след обяд и значителна, когато се очакват валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Температурите ще се понижат. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 22 гр., а на 2000 м ще е около 27 гр.

НИМХ – филиал Плевен, ХМО – Велико Търново

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *