60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

Колекционер показва килими от три столетия и редки екземпляри на килимарското изкуство във Велико Търново

Изложба на автентични български килими от 18-и, 19-и и 20-и век, сред които и редки екземпляри, непоказвани досега, ще бъде открита на 24 юни от 19:00 часа във Велико Търново

Това съобщи Светла Йорданова от “Хан Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, в който експозицията ще бъде подредена до 31 октомври.

Изложбата “История в цветове. 350 години българско килимарство” ще бъде открита на 24 юни (Еньовден) от 19 ч. За първи път във Велико Търново, ще бъдат представени старинни и оригинални килими от няколко региона – Чипровци, Котел, Лудогорие и Пирот (българска територия до 1878 г.), както и още шедьоври на културното ни наследство от различни периоди на над тривековната ни традиция в килимарството, посочи Йорданова. Преди това експозицията е гостувала в продължение на два месеца в Галерията на Българския културен институт във френската столица Париж, където е издадена и книга за нея.

В изложбата ще бъдат включени около 50 килима на нидерландеца Якоб фон Бейлен, наричащ себе си търновец, защото вече повече от 10 години живее във Велико Търново.

Неговата колекция наброява близо 900, предимно стари и автентични килими. Експозицията ще е разделена тематично в пет зали, каза за БТА Ван Бейлен. Първата ще е с най-известните български килими за колекционерите в цял свят, наричани “шаркьой”, които са пиротски, чипровски и самоковски. Названието идва от старото име на Пирот от османско време, поясни колекционерът. “Много хора по света дори не знаят, че те са български и това е част от моята мисия – да направя известен факта, че те са от северозападната българска килимарска група”, каза Ван Бейлен. Във втората зала ще са разположени котленските килими, а в третата – по-редки и малко познати в България килими от различни региони, като Хасково, Карлово, Калофер, Тетевен и най-югозападната част на страната.

Четвъртата зала ще е с чипровски килими, тип “бакамски”, чието название идва от използваните в тях багрила, обясни Ван Бейлен.

Според Българската академия на науките бакамските килими датират от края на 17-ти век. Това добаи колекционерът, който притежава немалка бройка от тях. В петата зала ще са изложени малко познатите на българите молитвени килими. Те са използвани ритуално от мюсюлманите в Лудогорието (преди известно като Делиорман). В изложбата са включени и четири килима от колекцията на американката Пенелопе Хейс и нейния вече покоен съпруг.  Те притежават най-голямата колекция молитвени килими в цял свят. Това е втората изложба във Велико Търново, която показва той. Предишната беше представена преди пет години. Престоя в продължение на два месеца в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”, припомни Ван Бейлен.

БТА

Сн. Николай Венков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *