60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

Теменуга Джурова: Глухарчето – за здраве и дълголетие

Във Франция приготвят салати от младите и нежни листа

Глухарчето има характерен горчив вкус, който не на всеки се харесва.

За да се отстрани тази горчивина, листата трябва да се накиснат за 30 мин. В подсолена вода. В ранната пролет много полезна е салата от листата. Тя подобрява храносмилането и дейността на стомаха, червата, черния дроб, жлъчния мехур, тонизира организма, подобрява хемоглобина в кръвта. Салатата може да бъде само от листата или смесена с картофи и гарнирана с полутвърдо сварено яйце.

Фитотерапията отдавна прилага всички части на глухарчето и извеждането на жлъчните сокове. Понеже съдържа доста калий , предпазва организма от изчерпването на този химичен елемент. Със сока от глухарче Авицена е лекувал воднянка, болести на черния дроб , перде на очите.

У нас свежи листа и сок се прилагат при лечение на атеросклероза и малокръвие.

За лечение се използват и дръжките. Те заедно с цветовете се измиват. След това цветните глави се отстраняват и чак тогава започват да се дъвчат.

При хронично възпаление на черния дроб се препоръчва всекидневната консумация на 5-6 сурови пресни дръжки. Това води до бързи положителни резултати.

Диабетиците всеки ден да изяждат по 10 дръжки, докато глухарчето цъфти.

Тези, които се чувстват уморени като пребити, трябва да правят 14-дневно лечение с пресни дръжки. Те помагат да разтворят безболезнено жлъчни камъни , стимулират дейността на черния дроб и жлъчката. Пресните дръжки премахват сърбеж по кожата, лишеи и обриви.

Очаквайте още по темата.

Как да си приготвим чай и вино от глухарче

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *