60 Плюс БорбаБГЖивотът в снимки и разкази

За десета година стотици миряни ще тръгнат по поклонническия маршрут „Светият път“ по пътя на мощите на Свети Йоан Рилски Чудотворец

За десета година стотици миряни ще тръгнат по поклонническия маршрут „Светият път“, следващ пътя на пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година

През тази година подготовката започва от 29 юни

– Петровден, когато след тържествената литургия в църквата „Св. св.Петър и Павел“ във Велико Търново, участниците в похода ще се отправят към хълма „Трапезица“, където са били съхранявани мощите на светеца чудотворец, каза за БТА математикът д-р Паскал Пиперков, ръководител на групата и основен организатор. Начинанието се осъществява с благословението на Великотърновския митрополит Григорий и Великотърновския епархийски съвет.

На 30 юни срещу 1 юли ще има бдение в катедралната църква „Света Богородица“, а на 1 юли сутринта ще бъде отслужена Света литургия, след което в 10:00 часа ще се състои изпращането на поклонническата група. В църквата “Свети Йан Рилски” в Асенова махала ще бъде първата спирка на миряните, където ще се състои и концерт на вокалната формация „Вокс Орфикус“ от София.

За десета година стотици миряни ще тръгнат по поклонническия маршрут „Светият път“ следващ пътя на пренасяне мощите на Свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител, Снимка Марина Петрова, БТА

В обедните часове те ще посетят патриаршеския манастир „Света Троица“, след което ще преминат през селата Самоводене и Ресен.

Една от отсечките в маршрута обхваща селата Дъскот, Горна Липница, Батак и Сломер в Павликенско, където има изградени храмове на името на светеца. През следващите седмици маршрутът ще премине през Никопол, Луковит, Враца и София, а на 3 август поклонниците ще пристигнат пеша в Рилския манастир.

През тази година се навършват 555 години от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски. Поклонниците ще преминат 650 километра, през 20 общини, в продължение на 34 дни, в рамките на пет седмици. За тези десет години успяхме да утъпчем пътеките по които са минали монасите, пренесли мощите от Средновековната столица Търново до Рилския манастир. Вече имаме и подробна карта на маршрута, каза Паскал Пиперков.

В картата е описан пътят, обектите и отсечките, както и възможните места за пренощуване.

На базата на тази карта може да бъде изготвен инвестиционен проект за изграждане на инфраструктура и маркировка. Когато това стане, едва тогава по маршрута ще може да се преминава самостоятелно, допълни той и уточни, че засега по този маршрут се преминава с организирани поклоннически походи с благословението на епархийските митрополити.

Над 200 души всяка година се включват в различните етапи на маршрута, а през 2019 година, когато чествахме 550-годишнината, броят на участниците надхвърли 1000, посочи Пиперков.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *