АктуалноНовини

За седми път село Балван ще бъде домакин на кулинарния фестивал “Баницата в делник и празник“

За седми път село Балван ще бъде домакин на кулинарния фестивал “Баницата в делник и празник“, съобщи за БТА кметът на великотърновското село Недьо Георгиев

Фестивалът има конкурсен характер, в три направления – за най-вкусна солена баница, за най-вкусна сладка баница и за най-оригинално печиво.

Очакват се над 100 баници от цялата страна да бъдат дегустирани от журито и от посетителите на 6 юли. Сред участниците са и възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм в Бургас, които ще демонстрират различни техники за месене и точене на баници. Съпътстваща част е фолклорната програма, в която самодейци ще представят своето творчество в салона на Народно читалище “Нива -1898“.

Фестивалът набира все по-голяма популярност и привлича много гости, посочи Георгиев.

Той припомни, че през миналата година вицепрезидентът Илияна Йотова е била гост на празника, сега отново й е отправена покана и организаторите от кметството в Балван я очакват.

Наситени с прояви ще бъдат юлските дни в Балван, каза кметът.

На 2 юли инициативата „Пази детето на пътя“ ще стартира от Балван, организирана от Сдружение „Свети Иван Рилски“, със съдействието на Община Велико Търново, Районното управление на полицията и Фондация „Ангели на пътя“. В инициативата, която датира от 2010 година, и това лято ще бъде поредното й издание, ще участват възпитаници на центровете за работа с деца и младежи.

На 4 юли в селото ще започнат летните занимания към Центъра за превенция и спорт, свързани с подготовката на младите хора за пътна и пожарна безопасност, оцеляване сред природата и занимания в зелена класна стая.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *