АктуалноЗдраве след 60

5 продукта за облекчаване на отоците и болката при артрит

По данни на Световната здравна организация всеки 10-и жител на планетата страда от артрит, включително възрастни и деца.

Болката, отоците и сковаността на ставите пречат на пълноценния живот и могат да доведат до инвалидност.

Британският терапевт Джули Дженингс и фармацевтът Каролина Гонсалес в публикации в изданието “Бристол” препоръчват да добавяме в менюто продукти, които оказват противовъзпалителен ефект, намаляват възпалението, укрепват имунната система и костите.

1. Мазна риба. Известен факт е, че тя е полезна за здравето на мозъка, но също така има и противовъзпалителни свойства, които облекчават болката при артрит. „Мазната риба съдържа Омега-3 мастни киселини, които се превръщат в противовъзпалителни съединения в организма. Те могат да помогнат да се спре изработката на възпалителните цитокини, които разрушават хрущялната тъкан и водят до развитие на артрит“, коментира фармацевтът Гонсалес.

2. Ленено семе. Алтернатива за тези, които не ядат риба, е лененото семе. То съдържа алфа-липоева киселина – растителната разновидност на мастната киселина омега-3. Достатъчно е да посипвате с ленено семе тестени печени кифлички, други тестени изделия, може да се добавят и в ястията.

3. Кокоша кожичка. Кокошката е популярен източник на белтъчина, но много хора недооценяват колко полезна е нейната кожа. Д-р Дженингс коментира: „Кокошата кожичка съдържа колаген тип 2, който, както показват някои изследвания, може да помогне за намаляване симптомите на остеоартрит. Потенциално спомага и за възстановяване на хрущяла и поддържане на неговата еластичност“.

4. Горски плодове. „Природните антиоксиданти, съдържащи се в горските плодове, са добра профилактика на артрита. Те се борят със свободните радикали в организма, които увреждат клетките и предизвикват възпалителни процеси, свързани с артрита“, отбелязва д-р Дженингс. Черната боровинка и малината съдържат най-много антиоксиданти.

5. Зехтин. „Зехтинът съдържа съединение, наречено „олеокантал“, което, както предполагат някои изследвания, може да окаже на организма същото действие, както и нестероидните противовъзпалителни средства, като например ибупрофенът“, обяснява д-р Дженингс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *