60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

Пет силни слънчеви изригвания са регистрирани тази нощ

Учени регистрираха пет силни изригвания на Слънцето в нощта на 8 юли, съобщиха учени от руския Институт по приложна геофизика, цитирани от ТАСС.

„В 00:59 московско (и българско – бел. ред.) време е регистрирано изригване от клас M1.5 с продължителност 10 минути, а в 02:23 часа имаше още едно от клас M1.0 с продължителност 18 минути“, казват изследователите.

Освен това, в рентгеновия диапазон в южното полукълбо са отчетени изригвания от клас M2.5, M1.1 и M1.3.

След изригванията нивото на влияние на слънчевото рентгеново излъчване върху йоносферата на Земята се повишава от нула до R1 (слабо). В момента, според данните от мониторинга на космическото време, нивото по скалата R отчита нула.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е то, толкова по-силно е изригването.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *