60 Плюс БорбаБГЗдраве след 60

Здраве в саксии: Здравецът бори високото кръвно и кожните възпаления

Дали живеете в огромен апартамент, луксозна вила, боксониера, къща, стая или палатка, нужно е да имаш няколко саксии с цветя

Те са тъй необходими не само за красота, за настроение, но и за добро здраве.

В поредицата ни “Здраве в саксии” Теменуга Джурова ще ни представи няколко растения, които могат да се отглеждат дори в апартамент в градски условия.

И в най-голямата теснотия може да се намери място и за тях – здравец, индрише и мушкато.

 

 


ЗДРАВЕЦ

Съществува едно поверие, че саксия със здравец, поставена на прозорец или в спалня носи на семейството в този дом дълъг и щастлив живот, без болести и страдания.

С китка здравец свещеникът разпръсва светената вода при венчавки, кръщенета и големи църковни празници. Това е цветето, което се явява символ на здраве и дълголетие. Вярното е това, че вдишването на въздух с аромат на здравец осигурява дезинфекция на белите дробове, има противовъзпалително и противоалергично действие. Листата и корените се използват в народната медицина при лечение на много заболявания. Листата на обикновения здравец действат успокоително, намаляват кръвното налягане, кръвната захар, укрепват капилярите и стимулират сърдечната дейност. Коренищата се използват при възпаление на червата, кръвоизливи от носа, венците, хемороиди, диарии, сърбящи кожни възпаления.


Ето няколко рецепти:

Прави се студен извлек от коренищата при кръвоизливите.

Две чаени лъжици от изсушени коренища се заливат с две чаени чаши вода. Престоява най-малко осем часа, след което се прецежда. Може да се употреби като компрес, с напоени тампони при сърбящи възпаления. При възпалените венци се жабури с извлека няколко пъти на ден. Ако имате отоци по краката, те ще изчезнат, ако се наложат със счукан свеж здравец. При високо кръвно налягане и диабет се препоръчва всеки ден да се сдъвква по едно листо здравец сутрин на гладно.

Здраве в саксии: Индришето успокоява нервната система и ободрява

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *