Животът в снимки и разкази

Таланти от социалните услуги зарадваха потребителите на Дом за стари хора “Венета Ботева”

Таланти от социалните услуги в Община Велико Търново зарадваха потребителите на Дом за стари хора “Венета Ботева” в старата столица с творческа изява.

Тя представи участието им в петнадесетия Национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания „Неоткрити, красиви надежди”, организиран от Сдружение “Сияйна зора” – Шумен. Конкурсът се проведе в Китен в края на месец юни, а от него представителите на социалните услуги във Велико Търново донесоха спечелиха награди.

Пред публиката се изявиха потребителите на Комплекс за социални услуги за пълнолетни лица с умствена изостаналост “Никола Габровски” – Велико Търново, с управител Мая Божкова, които са получили общо осем награди от тазгодишния конкурс. Зрителите видяха и представителите на Комплекс за социални услуги за лица с умствена изостаналост в Дебелец, с управител Валентина Иванова, спечелили 10 статуетки, множество грамоти и медали. Начало на празничната програма поставиха децата от Певческа група “Китчица” към Комплекс за социални услуги за деца без увреждания, с управител Станка Тодорова.

Директорът на дирекция “Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново Росица Димитрова поздрави присъстващите на тържеството. “Днешният празник посвещаваме на всички нас, на голямото семейство на социалните услуги, с пожелание да бъдем все така заедно, все така да се откриваме, да се забавляваме и да си доказваме, че всеки може”, каза тя.

Водещата на програмата благодари за гостоприемството на директора на Дома за стари хора Зорица Радловска и на доброволците от групата за движение и спорт “ТърновоРънс”, които осигуриха почерпка за всички.

За БТА Росица Димитрова коментира, че потребителите с умствена изостаналост от Центровете за настаняване от семеен тип в Община Велико Търново по традиция участват във фестивала, организиран от фондация “Сияйна зора” и всяка година стават все по-добри. Всичко това през годините се случва благодарение на екипите на социалните услуги в общината. “В нашата работа най-важно е доверието, наблюдението и да намерим всички тези умения на потребителите, въпреки здравословните им ограничения”, каза Димитрова. “Ние полагаме усилия, търсим партньори през читалищата в съответните населени места и така се стремим да показваме всички таланти и умения, които хората с умствена изостаналост в нашите социални услуги притежават”, посочи тя. Димитрова припомни, че миналата година представителите на социалните услуги в общината също са се завърнали с много награди и пожела да имат успех и при следващите си участия.

Сред отличията, спечелени от представителите на социалните услуги в община Велико Търново са: награда на публиката, няколко награди за визия и сценично присъствие в различни категории, за най-добра сценична програма на хора с увреждания, за оригиналност в пресъздаване на художествена програма за хора с ментални увреждания. Те са отличени със специална награда на сдружение “Сияйна зора” за изключителен принос за стимулиране на социалната адаптация чрез създаване на възможности за развитие на хора с увреждания, както и за поощряване развитието на талантите при хора с ментални увреждания в категория “Принос към художествена програма”, наредили са се на второ място за най-добра художествена програма и на трето на състезание по петанг.

Сн. Николай Венков

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *