АктуалноНовини

Хората с най-ниски пенсии ще получат по 580 лева

Не всеки пенсионер ще получи точно 11% увеличение на парите си

 

На 8 юли започна изплащането на новите актуализирани пенсии, което ще продължи до  22 юли (понеделник) включително.

 

Всички пенсии за трудова дейност са повишени с 11%, с толкова е увеличена и социалната пенсия за старост.

Така хората, които взимат минималната пенсия за стаж и възраст, от днес вече ще получават по 580,57 лв.
Не всеки пенсионер ще получи реално увеличение  на парите си. Причината е, че осъвременяването става върху действителния размер на пенсията. Това е важно най-вече за пенсионерите, които са на максимален или на близък до максималния размер на пенсията, който остава същият и след 1 юли – 3400 лв. При тях увеличението може да е по-малко като процент, а за друга част такова изобщо няма да има, тъй като ограничението на тавана продължава да важи, пише паритени.бг.

Няма да получат увеличение и тази част от пенсионерите, които получават пенсии, отпуснати през тази година – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина.

С 11 на сто от днес се увеличава и социалната пенсия за старост и тя вече е 307,07 лв. месечно. Нейното увеличение се отразява на редица пенсии и добавки, чиито размери са определени като процент от социалната пенсия за старост.

Повече пари ще получават и хората с вдовишки добавки.

 

Това са близо 675 000 души, които получават вдовишка добавка към края на март по данни на НОИ. Един път пенсията на починалия съпруг се повишава с 11 на сто, и втори път се вдига и процентът от нея. Досега по закон преживелият съпруг има право на 26,5 на сто от пенсията на починалия, но от днес вече ще взима една трета от нея. Това е първо увеличение на процента от 2011 г. насам.

Всички пенсионери могат да проверят осъвременените от 1 юли размери на своите пенсии и добавки през интернет в Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на Националния осигурителен институт (НОИ), раздел „Електронно осигурително досие за пенсия“, рубрика „Отпуснати пенсии“ – „Актуална справка за пенсионер“.

Разпорежданията, с които е извършено осъвременяването, са заредени в същия раздел „Електронно осигурително досие за пенсия“ на ЕПЕУ – рубрика „Постановени разпореждания“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *